Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

15 juli 2014

Komt er nog een cao voor de rijkssector (of de andere kabinetssectoren)?

Destijds was Blok er helder over: zolang hij geen duidelijkheid had over het verloop van de pensioenpremies durfde hij het gesprek niet aan voor het rijk. Die duidelijkheid lijkt nu echter op handen te zijn. Had …. al duidelijk moeten zijn op 1 juli j.l..

Aan de slag dus waarschijnlijk na de vakantie. Lijkt me wel. Het zou me niet verbazen als de cao Gemeenten er dan ook ligt. In het kielzog van deze cao volgen dan meestal snel de Provincies en Waterschappen. Het rijk kan dan niet achterblijven.
Blok stelde dat hij als hoofddoel had dat de arbeidsvoorwaarden van de sector Rijk gelijk te laten lopen met de markt. Hier ook normaliseren dus. Be my guest, dear Stef! Maar dan alles harmoniseren hè. En dan hebben we direct al het eerste probleem te pakken t.w. de Wet Normering Topinkomens, die vanaf 2017 geldt voor alle functionarissen. Lekker consequent kabinet …….
Punt is dat de top het hele loongebouw in elkaar drukt. In de praktijk zou een oplossing zijn dat we vanaf een bepaalde schaal - zeg 19 en hoger - gaan werken met een vast bedrag dat we apart zetten van het loongebouw. Per slot van rekening wordt het ministerssalaris volledig onafhankelijk van welk functiewaarderingsysteem vastgelegd met andere woorden politiek bepaald. Dat rechtvaardigt een aparte behandeling van het loongebouw dat middels FUWASYS wordt bepaald. Eigenlijk hoop ik dat die hele WNT 3 niet doorgaat, want de bemoeienis van de politiek met arbeidsvoorwaarden wordt hoe langer hoe dominanter. Feit blijft echter dat de top van het rijk - die helemaal geen bestuurder zijn- al onder WNT 2 valt.
Ik hoop dat Blok consequent is - rechtlijnigheid als deugd - en het gesprek aandurft over de nieuwe cao. Hij moet trouwens sowieso met ons praten over het loongebouw, want de schoonmakers moeten er in en daar liggen nog wel wat hobbels. Na de vakantie dus met extra energie. Ik meld mij dan weer. Goede vakantie!

mr. Jan Hut

hoofd Afdeling Beleid, Onderhandelaar Sector Rijk, LVNL, DLO
telefoon 0704191917 mobiel 0610910234
stuur een mail


Blogcategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Bekijk de laatste nieuwsbrief
Deel deze pagina: