Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

20 december 2022

Een vakbondslidmaatschap van de Kerstman?

Een vakbondslidmaatschap van de Kerstman?

Het jaar 2022 loopt ten einde. Het was een bijzonder jaar. Toen wij op 31-12-2021 het oude jaar illegaal uit knalden hadden we gelukkig nog geen idee wat ons allemaal te wachten stond. Alle economische seinen stonden op groen en de inflatie werd door het Nibud op 1,8% geschat. Er waren maar weinig mensen die zich zorgen maakten of zij hun energienota's nog wel konden betalen laat staan dat iemand ooit van het woord energieplafond had gehoord. Huiseigenaren rekenden zich nog rijk want ' the sky was the limit'.

De door ECB en DNB kunstmatig laag gehouden rente zou de komende 60 jaar stabiel blijven. Het 'gratis geld' beleid kwam de EU-lidstaten immers zeer goed uit omdat anders de ' bigspenders' wel eens zouden kunnen bezwijken onder de rentelast van hun uitstaande leningen omdat Europese stabiliteitsafspraken met goedkeuring van Brussel al jaren aan de laars worden gelapt.

Aan het politiek 'gratis geld' wensdenken kwam tot schrik van veel politici een abrupt einde. De inflatie die eind 2021 al aan het oplopen was explodeerde in de loop van het jaar mede door toedoen van de oorlog in de Oekraïne. De langdurige rente en de hieraan gekoppelde dekkingsgraad van pensioenfondsen gingen pijlsnel omhoog. De pensioenen, die jarenlang kunstmatig niet van DNB geïndexeerd mochten worden, werden voor het eerst sinds vele jaren geïndexeerd. Een signaal waar de coalitiepartijen en de gepensioneerden niet op hadden gerekend daar één van de speerpunten van het nieuwe pensioenstelsel juist het weer kunnen en mogen indexeren was.

Onlangs waarschuwde minister Kaag op het D66 partijcongres voor een recessie, die "iedereen zal gaan voelen". Voor de één uiteraard wat meer dan voor de ander, daar de belastingen voor middelbaar en hogere werknemers nog verder zal worden verhoogd . Daarnaast gaf de minister aan dat mensen, lees werkende, nog langer moeten gaan doorwerken NA hun pensioen. Immers, iemand die niet werkt zal dit hoogstwaarschijnlijk na het ontvangen van AOW ook niet gaan doen. Dit alles terwijl de belastingdruk voor middelbaar en hoger personeel in Nederland al ' skyhigh' is en de Nederlander ten opzichte van werknemers in andere EU-landen veelal later met pensioen gaat. Dubbel genaaid houdt beter!

Niet alleen de belastingdruk is hoog. Het CBS gaf onlangs aan dat werkende Nederlanders steeds minder van het nationaal inkomen krijgen toebedeeld. Hun aandeel is gedaald naar het laagste niveau sinds 15 jaar. Bedrijven en hun aandeelhouders zijn de lachende derde daar het hier communicerende vaten betreft. Hoe minder er aan de werknemers moet worden betaald hoe meer er aan de strijkstok blijft hangen.

Het is dan ook bijzonder dat in dezelfde week dat het CBS het bovenstaande bericht uitgaf de werkgeversvereniging AWVN liet weten dat als bedrijven de lonen van hun werknemers teveel verhogen deze bedrijven de prijzen van hun producten en dienst moeten verhogen. Dit laatste hebben we de afgelopen maanden al ervaren. Nog voordat de lonen zijn gestegen zijn de prijzen al fors omhoog gegaan. Met andere woorden werkgevers zijn er grotendeels zelf debet aan dat hun werknemers een inflatiecorrectie eisen.

Dezelfde werknemer die de werkdruk alleen maar ziet toenemen omdat deze extra werkzaamheden moet overnemen van zijn collega 'vacature'. Collega met de naam 'vacature' die niet op de loonstaat staat van de klagende en zichzelf verrijkende werkgever.

En de werknemer die stond erbij en keek ernaar. Hoe kan het toch dat de bakens zo zijn verzet het afgelopen decennium? Hoe kan het toch dat alles in positieve zin richting de werkgevers convergeert? Ik kan toch zo goed voor mezelf opkomen en lid van een vakbond worden dat is echt iets van de 'boomers'. Samen sterker laat me niet lachen.

Als werknemers het bovenstaande hebben gelezen vraag ik me af of het lachen ze reeds is vergaan. Ik denk dan ook dat veel mensen die werkzaam zijn in de publieke sector goed af zouden zijn als zij van de Kerstman een lidmaatschap van een vakbond krijgen. Ze zullen het hard nodig hebben want het kabinet heeft overal geld voor behalve voor de mensen in de publieke sector die Nederland draaiende houden. Ik wens u allen fijne, warme en gezellige feestdagen toe en een mooi, gezond en samen sterk en strijdbaar 2023.Blogcategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Bekijk de laatste nieuwsbrief
Deel deze pagina: