Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

31 oktober 2022

​Het wordt tijd dat u gaat opkomen voor uw publieke zaak!

Het wordt tijd dat u gaat opkomen voor uw publieke zaak!

Op 13 september jl. hebben de vier centrales van Overheidspersoneel een brief aan premier Rutte gestuurd. In deze brief roepen de overheidsvakbonden het kabinet op om de salarissen van publieke sector medewerkers extra te verhogen gezien de torenhoge inflatie. In mijn ogen een logische oproep omdat de in de cao's afgesproken loonsverhoging als sneeuw voor de zon zijn verdwenen ten gevolge van de uitzonderlijke inflatie.

Na het gebruikelijke ontvangstbewijs is er nooit meer iets van het kabinet en/of onze premier vernomen. De brief is, al dan wel of niet gelezen, in de niet belangrijk map of prullenbak verdwenen. De vraag die u waarschijnlijk net zoals ik zal hebben is wat nu? Je doet die oproep immers niet voor niets. Is het logisch gezien de vele problemen waarvoor het kabinet staat dat de publieke sectormedewerkers wederom een pas op de plaatst moeten maken? Dat zij de broekriem nog maar eens verder aanhalen om de publieke zaak, lees u, te mogen dienen?

Als één ding de afgelopen jaren duidelijk is geworden dan is het wel het feit dat veel publieke sector medewerkers dit niet meer wensen te doen. Zij zijn tot de conclusie gekomen dat de liefde te vaak van één kant moet komen met als gevolg dat zij niet meer werkzaam zijn binnen de publieke sector. De gevolgen hiervan lezen we dagelijks in de media: veel vacatures, te hoge werkdruk en/of ziekteverzuim. Voor onze s, zorg, veiligheid, onderwijs enz. geldt dat met veel kunst en vliegwerk geprobeerd wordt 'de goede zaak' draaiende te gehouden. De publieke zaak piept en kraakt aan alle kanten en het is alleen maar te danken aan de 'can do mentaliteit' dat deze nog niet tot een stilstand is gekomen.

Onze politici belijden met hun mond dat de publieke sector van groot belang is voor onze samenleving maar als het erop aankomt is het geen topprioriteit. De kabinetten Rutte hebben het afgelopen decennium mede dankzij de over het algemeen instemmende geluiden uit de samenleving flink bezuinigd op de publieke sector. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het bankwezen en het bedrijfsleven. Zij konden rekenen op miljardensteun vanuit de overeind zodat men het hoofd boven water kon houden ten tijden van crisis. Of dit een taak is van onze overheid laat ik in het midden maar het is opvallend dat er bij deze crisissen kordaat is opgetreden terwijl erbij de teloorgang van de publieke sector wordt weggekeken.

Zolang onze politici de publieke sector niet als een topprioriteit gaan bestempelen blijft het in de publieke sector aanmodderen. Nieuw beleid blijft dan 'oude wijn in nieuwe (bezuinigings)zakken'. (Administratief)Beleid waar de professional in het veld veelal bedroeft het hoofd van schudt. Hier zal geen verandering in komen totdat onze samenleving aangeeft dat zij de publieke zaak een topprioriteit vindt. Het wordt het in mijn ogen dan ook tijd dat de samenleving in actie komt voor hun goede zaak. Zij moeten gaan inzien dat de professionals in de publieke sector er namelijk voor hen zijn. Dat zij ons ontzorgen op het gebied van opleiden, zorg, veiligheid en het leefbaar houden van onze samenleving. We hebben met zijn allen dan ook een zeer belangrijke taak: "het wordt tijd dat we gaan opkomen voor onze publieke zaak! "


Marc de Natris, voorzitter CMHF


Blogcategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Bekijk de laatste nieuwsbrief
Deel deze pagina: