Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

28 januari 2015

Blok gaat met gestrekt been cao-onderhandelingen in en presenteert in wezen het vijfde jaar nullijn op een rij

De gemiddelde rijksambtenaar loopt tegen de vijftig en heeft daarmee (bijna) twee leeftijdsdagen. Blok wil deze leeftijdsdagen en de PAS volledig afschaffen. Hier tegenover staat een loonruimte van naar schatting een kleine procent oftewel evenveel als de waarde van deze dagen. Als de bonden dit voorstel accepteren en er dus een cao tot stand komt mogen zijn ambtenaren aanspraak maken op de loonruimte uit het pensioenakkoord, waarover vorig jaar al een deal bereikt is. Zie hier in een notendop het voorstel van de minister.

Onacceptabel volgens de CMHF. Zowel het twee keer moeten onderhandelen over ruimte die al beschikbaar is gesteld uit het pensioenakkoord als het inleveren van secundaire arbeidsvoorwaarden om je eigen loonstijging te betalen.

Na 4 jaar nullijn had het de minister gesierd als hij de vrijval uit de pensioenen en de beschikbare ruimte onvoorwaardelijk ter beschikking had gesteld aan zijn ambtenaren. Het tegendeel is het geval; dit is een van de zwaarste inzetten ooit gepleegd in het rijk. Nu hebben we 4 jaar geen cao-onderhandelingen gevoerd. Dit ligt echter volledig op het conto van het kabinet door de eenzijdige vaststelling van 4 jaar nullijn.

Wat gaan we doen? Ten eerste naar de rechter om onmiddellijk de pensioenruimte te claimen nu met deze inzet de deur volledig voor onze neus wordt dichtgeslagen. Ten tweede een bezwaarschriftenactie om tegen het ontbreken van de ruimte op de loonstrook van januari te protesteren (zie voorbeeld bezwaarschrift hier). Ten derde opschaling van de acties die primair nog waren gericht op bewustwording van de handelswijze van de werkgever.

De sector rijk heeft het trieste record van de langstlopende cao zonder salarisverhoging. Het moge duidelijk zijn dat de inzet van de minister geen uitnodiging is tot onderhandelen maar eerder een oorlogsverklaring.

Lees hier de brief met de voorstellen Minister Blok voor nieuwe CAO Rijk

photo credit: marie-ll via photopincc


Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden
Deel deze pagina: