Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

19 november 2015

Akkoord over nieuwe CAO DLO

De verkennende gesprekken die eind augustus zijn gestart hebben succes gehad.

Maandag 16 november, nadat er 2 weken van intensief overleg aan vooraf gingen, hebben CAO partijen een akkoord bereikt over een nieuwe CAO DLO.

De reparatie van het derde WW jaar het grote struikelblok. Deze reparatie is noodzakelijk geworden nu door een wetswijziging de duur van de WW in een aantal jaren wordt afgebouwd van 38 naar wettelijk 24 maanden.

Wat ons, de onderhandelingsdelegaties parten speelde was dat er nog weinig referentie (ervaring) materiaal was over deze reparatie.

Uiteindelijk is een oplossing gevonden, nadat DLO toezegde akkoord te gaan met een reparatie, door een studieafspraak op te nemen. Geen vrijblijvende studie: partijen hebben afgesproken dat het zogenaamde derde WW jaar gerepareerd zal worden en dat de kosten hiervan door werknemers (65 procent en werkgever 35 procent zullen worden gedragen. Het principe staat dus, echter de uitwerking over opbouw van nieuwe rechten en hoe deze zich verhouden tot de nieuwe Wet Werk & Zekerheid zal voor 1 juli 2016 rond moeten zijn. Ook een aanpassing (versobering) van de huidige Bovenwettelijke WW regeling, door deze gedeeltelijk te harmoniseren met de BWNU (regeling WU), is onderdeel van dit akkoord. Een ander discussiepunt is de verrekening van de transitievergoeding, die zal ook meegenomen worden in de studie.

De uitkomst van de studie is ook bepalend voor de looptijd van de CAO. Mochten wij er voor 1 juli uit zijn dan loopt de CAO tot 1 april 2017 en is er een structurele salarisverhoging op 1 oktober 2016 van 1,5%.

Wat betekent dit nu?

Looptijd. De CAO kent een looptijd van 1 november 2015 tot 1 april 2017, waarbij voor 1 juli er afspraken dienen te zijn over hoe het derde WW jaar gerepareerd wordt. Zo niet dan is de looptijd tot 1 juli 2016.

Salarissen. In december 2015 is er (naast de eindejaarsuitkering) een eenmalige uitkering van 1,5%.

Per 1-1-2016 worden de salarissen verhoogd met 1,5% en als de afspraken over de invulling van de WW reparatie voor 1 juli klaar zijn, worden de salarissen op 1-10-2016 verhoogd met 1,5%.

De reparatie van het derde jaar WW en de aanpassing van de Bovenwettelijke WW regeling zullen pas per 1 juli 2016 ingevoerd worden. Bij ontbreken van een afspraak kent de CAO een looptijd tot 1 juli en gaat de salarisverhoging op 1 oktober NIET DOOR.

Werk naar Werk

Het onderwerp waar wij bijna 2 jaar over onderhandeld hebben is nu ook klaar.

Met deze afspraak waarin helder de rechten en plichten van zowel werknemer als werkgever zijn opgenomen, wordt naar onze mening de positie van de werknemer verstevigd.

De zogenaamde geruisloze reorganisaties waar in het verleden soms 1 of 2 medewerkers bij betrokken waren, behoren tot het verleden.

Met het Werk naar Werkproject zijn nu duidelijke spelregels vastgelegd en is er een adequate invulling van Duurzame Inzetbaarheid gegeven voor heel DLO. Op intranet zal binnenkort de laatste versie gepubliceerd worden.

Overige onderwerpen

Ook zijn er afspraken gemaakt over het opheffen van leeftijdsgrenzen bij Onregelmatige Dienst, overwerk en beschikbaarheiddiensten, met inachtneming van "oude"rechten.

De vervaldatum van vakantie verlof wordt met een half jaar verlengd en het buitengewoon verlof wordt, conform afspraak uit de CAO 2013 in lijn gebracht met de Wet Arbeid en Zorg.

Voor (ex)medewerkers van DLO die nu in een BWregeling zitten en met de 65 jaargrens te maken krijgen, is tot 1 juli 2016 een tijdelijke regeling afgesproken, die neerkomt op een door de werkgever betaalde uitkering ter hoogte van een alleenstaande AOW uitkering indien er geen ander inkomen is.

Procesafspraak

Om nog dit jaar de eenmalige uitkering van 1,5% te krijgen, zal uiterlijk op 30 november de uitslag van de ledenstemming bekend moeten zijn. De gezamenlijke vakorganisaties hebben afgesproken de leden via deze Nieuwsbrief te informeren en aan te geven hoe men kan stemmen.

Wij leggen dit onderhandelingsakkoord met een positief advies aan u voor en vragen u in te stemmen met het bereikte resultaat.

Stemprocedure

De leden van FNV Overheid kunnen digitaal stemmen door een antwoord (reply) met JA of NEE aan te geven.

Leden van CNV Publieke Zaak worden per brief benaderd over de stemming.

CMHF-leden ontvangen de Nieuwsbrief en het akkoord per brief en kunnen hun stem doorgeven via de mail aan centrale@cmhf.nl

Vermeldt u s.v.p. als onderwerp: DLO - onderhandelaarsakkoord en in de mail uw stem: JA of NEE.

Stemmen kan tot donderdag 26 november a.s.


Klik hier voor het onderhandelaarsaccoord.


Nieuwscategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden
Deel deze pagina: