Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

28 juli 2015

Vrijwilligerswerk

Nederland staat bol van de activiteiten die door vrijwilligers worden uitgevoerd.

Er worden vele klussen geklaard door allerlei organisaties die vrijwillig de handen uit de mouwen steken. Zo worden op vrijwillige basis verschillende mensen uit de samenleving met elkaar verbonden. En die verbondenheid daar gaat het om. Iedereen heeft op zijn of haar eigen wijze een plekje in de samenleving. De één heeft een betaalde baan, de ander voelt zich prima bij thuisblijven. Maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat je voor jezelf doet, maar is het veel interessanter wat je daarnaast ook nog voor de samenleving doet. En gelukkig zijn er in ons land miljoenen mensen die naast hun dagelijkse activiteiten ook nog iets extra's doen. En dat zijn de vrijwilligers. Een ruwe schatting leert, dat ca. 38% (= 6,3 mio) aan vrijwilligers werk doet. En wat doen ze dan allemaal?

Zo zijn vrijwilligers actief in de vele verenigingen die Nederland rijk is: van sport, cultuur, EHBO, scouting, speeltuinvereniging, buurtvereniging, en muziekvereniging, tot buurtbus, ouderenclubs, dorpsraden, natuur en milieuclubs. Ook verrichten tal van vrijwilligers activiteiten in de Zorg: de vrijwillige thuiszorg, buddyprojecten, maar ook in een hospice waar vrijwilligers mensen bijstaan in de allerlaatste en vaak moeilijke periode van hun leven. Op sociaal maatschappelijk vlak gebeurt er ook veel. Een kleine greep: het Rode Kruis, dodenherdenking en vluchtelingen werk en laten we bovendien niet vergeten dat ook in en via de kerken vrijwilligers op allerlei fronten actief zijn. En last but not least om niet te vergeten in de politiek en in ons werk "het vakbondswerk". Dit wordt zelden in verband gebracht met vrijwilligerswerk maar er gebeurt ook daar heel veel.

Als er geen mensen meer actief willen deelnemen aan het besturen van gemeenten, provincies, waterschappen en rijk, is onze democratie ten dode opgeschreven. En dan gaat het niet om de mensen die altijd op de voorgrond treden, maar vooral om de mensen achter de schermen Daar wordt veel vrijwillig werk verzet, in besturen, actievoeren en ombudswerk. Ook die vrijwilligers gaan net zoals de mensen in al die andere sectoren, met hart en ziel voor hun zaak. Alles bij elkaar een prachtige doorsnede waaruit blijkt dat het vrijwilligerswerk een eerste levensbehoefte is voor een vitale samenleving. Als dat er niet zou zijn staat alles stil en komt de sociale samenhang van onze samenleving zwaar onder druk te staan.

Vrijwilligerswerk heeft nog meer positieve kanten. Het is een leuke en zeer zinvolle vrijetijdsbesteding, men heeft sociale contacten, men krijgt waardering van en geeft waardering aan anderen. Men doet ervaringen op die elders weer gebruikt kunnen worden en het zorgt voor behoud van vaardigheden. Kortom, het is niet alleen goed voor de samenleving maar ook goed voor jezelf.

Vrijwilliger zijn is vrijwillig, maar niet vrijblijvend

Is verbonden, maar niet gebonden

Is onbetaalbaar, maar niet te koop

Is positief denken, is positief doen

Met als enige doel, voor jezelf en de ander een goed gevoel.



Ellen Clason

Onderhandelaar Gemeenten, Provincies, Schiphol, Kamer van Koophandel, Kadaster, TUD, DLO en CAOP.

telefoon 0704191911 mobiel 0620523965
stuur een mail



Blogcategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Bekijk de laatste nieuwsbrief
Deel deze pagina: