Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

10 april 2015

Stop agressie op het spoor

Nieuw Akkoord Sociale Veiligheid

Hoewel het al jaren een trend is dat er ruim 700 geweldsincidenten per jaar op en rond het spoor plaatsvinden, dat zijn er meer dan 2 per dag!, is recentelijk met de gruwelijke mishandeling van een conducteur in Hoofddorp, dit fenomeen weer volop in de media gekomen. En blijven komen, omdat er daarna helaas nog meer gevallen van agressie en geweld hebben plaatsgevonden.

NS besteedt jaarlijks tientallen miljoenen om dit te bestrijden, zoals door het nemen van allerlei veiligheidsmaatregelen, het trainen van medewerkers en niet in de laatste plaats het opvangen en begeleiden van medewerkers die dit soort gevallen hebben moeten meemaken. Deze kosten wegen uiteraard mee in de bedrijfsvoering van NS, maar mogen het uitgangspunt van veilig en gezond werken en na afloop weer veilig thuiskomen, niet in de weg staan.

NS en bonden waren al langere tijd in overleg om maatregelen af te spreken om de sociale veiligheid van allen, personeel en reizigers, op en rond het spoor zo groot mogelijk te laten zijn. Op 18 maart is daartoe een eerste aanzet gegeven. Gisterenavond, 9 april kon daadwerkelijk het akkoord gesloten worden. De tekst van het akkoord vindt u hier.

Naast de al bestaande maatregelen die door blijven gaan, komt er extra ondersteuning op risicomomenten en op risicolijnen. De toegangspoortjes gaan versneld dicht, ook daar waar sommigen Gemeenten weerstand bieden. En er komt meer ondersteuning ter plaatse, ter (helaas nog maar deels) vervanging van de door de overheid wegbezuinigde Spoorwegpolitie. En op termijn naar een volledig dubbele bemensing op de treinen na 22:00 's avonds. Extra werving en opleiding daartoe zullen zo snel mogelijk worden opgestart. Alle kosten zijn voor NS.

Met het nemen van deze extra maatregelen zullen gevallen van agressie en geweld nooit helemaal voorkomen kunnen worden. Bonden en NS zullen hierover dan ook regelmatig met elkaar in overleg blijven en de afspraken zullen na een jaar worden geëvalueerd. Wel denken partijen met de nu afgesproken maatregelen de veiligheid en de beleving van veiligheid op een positieve manier te dienen.

Maakt u zelf een incident mee: blijf vooral kalm, volg de aanwijzingen van het treinpersoneel altijd op en probeer zoveel mogelijk met uw telefoon foto's te nemen of te filmen om bewijslast tegen de dader(s) beschikbaar te krijgen. Maar ik hoop van harte dat u dit nooit hoeft te doen!

Gezina ten Hove,

onderhandelaar Sector Rijk, CAOP, NS en CBR
telefoon via secretariaat 0704191944 - mobiel 0610910232
stuur een mail


Blogcategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Bekijk de laatste nieuwsbrief
Deel deze pagina: