Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

19 november 2015

Hete herfst?

Een hete herfst wordt meestal voorspeld, maar nu kan achteraf worden vastgesteld of de hitte aanwezig was. Meteorologisch zeker: op het moment dat ik dit schrijf kan je zonder jas buiten staan. Figuurlijk twijfel ik, want bij een hete herfst denk ik in vakbondssferen aan massa's ontevreden mensen op straat protesterend tegen opgelegd danwel naderend onheil. Niets van dit al echter de afgelopen maanden ondanks voorspeld uit te barsten onvrede. Wel "herrie in de polder" tot en met rechtszaken aan toe, maar dat speelde zich met name binnenskamers af.

Niet goed, daar is iedereen het over eens. Wel goed zijn de afgesloten cao's op basis van de loonruimteovereenkomst. Het alternatief, hoewel sommigen dit bestrijden, was de facto een tweejarige verlenging van de nullijn (althans een zeer geringe loonstijging). Het referentiemodel dat de loonruimte bepaalt in de overheid- en onderwijssectoren houdt immers niet alleen rekening met de loonstijging in de markt, maar ook met de stijging van premies (pensioen!). Degenen die denken dat een zelfde resultaat bereikt was middels acties verwijt ik gebrek aan realiteitszin. Laat ik stoppen. Een blog is niet de plek om nogmaals uitgebreid stil te staan bij de loonruimteovereenkomst.

Terug naar de vraagstelling over de temperatuur de afgelopen maanden. Letterrijk hoog en figuurlijk eigenlijk ook te hoog wat mij betreft; al schrijvende ebt mijn twijfel weg. Logische vervolgvraag is of we gaan afkoelen. Ondanks de global warming durf ik deze vraag bevestigend te beantwoorden. Natuurlijk gaan we dat doen in het belang van allemaal en met name onze leden. Daarvoor zijn we op deez' aard en niks anders.

mr. Jan Hut

hoofd Afdeling Beleid, Onderhandelaar Sector Rijk, LVNL
telefoon 0704191917 mobiel 0610910234


Blogcategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Bekijk de laatste nieuwsbrief
Deel deze pagina: