Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

4 februari 2016

Complot?

Gelooft u in complottheorieën? Ik niet, maar de laatste tijd word ik toch argwanend. We worden de laatste tijd overspoeld met rapporten en voornemens, die allen tot doel schijnen te hebben de macht van de bonden - in ieder geval bij overheid en onderwijs - te breken.

Laat ik ze eens met u doornemen:

  • Commissie Borstlap over normalisering rechtspositie. Kabinetsreactie: ook als wetsvoorstel normalisering niet doorgaat toch kijken naar meer marktconforme benadering binnen arbeidsverhoudingen.

  • Rapport Van de Donk n.a.v. Loonovereenkomst; snel praten over in elkaar schuiven pensioenoverleg en cao, daarna hele overlegmodel op de schop. Kabinetsreactie: goed plan!

  • IBO-rapport Eenvoud loont over overheidspensioenen. Kabinet: ABP opsplitsen en pensioen en cao-overleg in elkaar.

Hoezo macht bonden breken zult u misschien denken. Het is toch hoog tijd om eens te moderniseren en zo onlogisch klinkt het allemaal niet? Up to a point, zoals de Engelsen het altijd heerlijk eufemistisch uitdrukken. Echter, het is een waarheid als een koe dat werknemersmacht gedefinieerd wordt door het getal en dat wordt middels deze voorstellen ernstig geminimaliseerd.

En mocht u denken dat het wel meevalt met de aanval op de werknemersrechten dan bereid ik u alvast voor op de komst van het SER-advies over de toekomst van het pensioenstelsel. Het advies zal misschien nog wel meevallen, daar zijn we zelf bij, maar de kabinetsreactie zeer waarschijnlijk niet. Uit het eerder genoemde rapport Eenvoud Loont blijkt dat het kabinet c.q. de werkgevers uitsluitend kijken naar het geld en niet naar de kwaliteit van de regeling. Dit is trouwens in de marktsector niet anders ……

Het is zaak dat de bonden hierin gemeenschappelijk optrekken. Laten we de situatie zoals die is ontstaan door de Loonruimteovereenkomst zo snel mogelijk achter ons laten.

mr. Jan Hut

hoofd Afdeling Beleid, Onderhandelaar Sector Rijk, LVNL
telefoon 0704191917 mobiel 0610910234


Blogcategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Bekijk de laatste nieuwsbrief
Deel deze pagina: