Onafhankelijke koepel van 43 beroepsverenigingen uit acht sectoren met circa 62.000 leden.
Aangesloten bij de Vakcentrale voor Professionals.

1 december 2014

Ambtenaar: laat u horen!

Tsja, en voordat je het weet zit je in een actietraject. In dit geval voor de rijkssector. Het begon nog wel zo veelbelovend: Prinsjesdag (the king himself), Dijsselbloem, een nieuwe DG in de persoon van Simone Roos, etc., alles leek te wijzen op een snel akkoord. Vele sectoren waren ons inmiddels al voorgegaan. Kortom, alle seinen op groen.

Lag het dan aan ons dat het nu gestrand is (zelfreflectie is altijd een goede zaak). Eens kijken. We wilden graag een "korte klap": de 0,8 uit het pensioenakkoord, een eenmalige en wat achterstallig onderhoud die moest worden geregeld. Aldus waren de verhoudingen weer genormaliseerd en hadden we de handen vrij voor de echte grote cao voor 2015/2016. Een welkomscadeautje voor de nieuwe DG, die met deze daad direct in positie was gebracht.

Wat blijkt nu. De 0,8 is niet beschikbaar, voor een eenmalige is geen cent voorhanden en achterstallig onderhoud moet maar wachten. Ergo, verhoudingen niet genormaliseerd maar integendeel verder verhard. Op eigen titel zet ik er nog bij dat bij het eerste de beste teken van een vierde dip op rij, het vijfde jaar nullijn kan worden bijgeschreven. Want dat is de norm geworden. De politiek dicteert dat de ambtenaren op de nullijn worden gehouden. Lustrum bijna gevierd door politici.

Hier past maar één antwoord en dat is dat de ambtenaar luid en duidelijk laat horen dat de nullijn niet de norm is. Dat de politiek zich niet doorlopend - en tot op detailniveau - bemoeit met arbeidsvoorwaarden puur vanuit financieel gezichtspunt. Afgelopen met deze boekhoudersmentaliteit.

Afijn, eigenlijk niet fijn. Ik hou op met schrijven en ga actievoeren. Zie u her en der in het land.

mr. Jan Hut

hoofd Afdeling Beleid, Onderhandelaar Sector Rijk, LVNL, DLO
telefoon 0704191917 mobiel 0610910234
stuur een mail


Blogcategorie

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief

Bekijk de laatste nieuwsbrief
Deel deze pagina: